Het kabinet beweert:
"Aan een keuze voor het invoeren van een heffingskorting ligt de gedachte ten grondslag dat de belastingvrije som voor belastingplichtigen in dezelfde omstandigheden – behalve dus de hoogte van het belastbaar inkomen – eenzelfde (netto) waarde dient te vertegenwoordigen, ongeacht de hoogte van het inkomen." (paragraaf 8.2.3.3 uit de kabinetsnota) Hoe zit het werkelijk ? Wiskundig is er geen verschil tussen een systeem met een voet en een systeem met een heffingskorting. Het kabinet liegt dus. In het huidige stelsel met een voet ligt reeds een voor ieder gelijke korting op de belastingafdracht besloten. De operatie, zoals door het kabinet voorgesteld, is een andere dan wat beweerd wordt. Mocht er inderdaad iets veranderen aan de tarieven, dan moet de financiering daarvan uit een andere bron komen dan uit de invoering van een heffingskorting. Figuur 1 geeft de huidige situatie, Figuur 2 laat zien hoe de heffingskorting ontstaat bij een verticale translatie, en Figuur 3 geeft de voorstelling van zaken van het kabinet, namelijk de horizontale translatie. Niet getoond zijn de aanvullende kabinetsmaat-regelen t.b.v. 'tariefsverlaging'. Maar: feitelijk verlaagt het kabinet de belastingvrije voet. Deze voet is echter al decennia te laag. Het belastingbeleid is gedurig in strijd met het draagkrachtbeginsel en met de voorwaarden voor volledige werkgelegenheid. Thomas Cool, Scheveningen 24-4-98 |
![]() ![]() ![]() |
Een selectie uit de relevante literatuur
Bakhoven, A. (1988), "Een marktgerichte oplossing voor
het werkloosheidsprobleem", ESB 13/1/88
Schaaijk, M. van (1983), "Loondifferentiatie en werkloosheid", ESB 21/9/83
Cool, Th. (1990h) "After 20 years of mass unemployment; Why we might wish for a parliamentary inquiry", CPB III/90/38, Ecozoek’91 (opgenomen in (1992n)
- (1992n) "Definition and Reality in the general theory of political economy; Some background papers 1989-1992", Magnana Mu Publishing & Research, Rotterdam.
- (1994a) "Tax structure, inflation and unemployment", Magana Mu Publishing & Research, Rotterdam
- (1994f), "Trias Politica & Centraal Planbureau", Samuel van Houten Genootschap
- (1996c), "Belastingstructuur, inflatie en werkloosheid" opgenomen in "De Nederlandse ArbeidsmarktDag 1995", CBS/NAD 1996 p173-188
H. Hulst en A. Hulst m.m.v. Th. Cool (1998), "Werkloosheid en armoede, de oplossing die werkt", Thesis Publishers (De Arme Krant van Nederland schrijft hierover: "Het plan verdient serieuze bestudering".)
Zie internet: http://thomascool.eu/Thomas/Nederlands/TPnCPB/TPnCPB.html