Frank, de ontdekkingsreiziger,
botanicus en plantenzoeker

Bewerking augustus 2022

€ 16.95  Ordering  - hardcover - ISBN 9789403661513
€ 4.95 Ordering - ePub - ISBN 9789403672489

 


 
 

Tekst achterkant

Natuur- en Cultuurgeschiedenis    Een boek van 1942 bewerkt in 2022

Frank is de zoon van de tuinbaas op een landgoed met een immense tuin, omgeven door een uitgestrekt bos. Hij wordt door zijn vader al jong bij het tuinwerk en bosbeheer ingeschakeld. Zijn moeder noemde hem naar haar held Frans N. Meijer (1875-1918) die ťťn van Nederlands belangrijkste plantenzoekers ooit was. Als Amsterdam's jochie kwam Frans Meijer op de Hortus Botanicus werken bij de vroege geneticus Hugo de Vries. Die zag wel wat in hem, en met diens aanbeveling trok Meijer in 1901 de wereld in. Voor het Amerikaanse Ministerie van Landbouw (USDA) maakte hij als "Frank Meyer" reizen in China en andere delen van AziŽ. Hij verzamelde zo'n 2500 planten die in het Westen nog niet bekend waren. In een tijd waarin nog 70% van de bevolking in de landbouw werkte waren er vele belangrijke vondsten bij, zoals varianten van soja, Chinese groenten en fruit-bomen. Op het landgoed beleeft de jonge Frank zijn eigen kleine avonturen met zijn vrienden. Hij leest de biografieŽn – hier afgedrukt – van ook andere plantenzoekers als Clusius, Von Siebold, David Douglas, Richard Spruce en Amalie Dietrich. Hij luistert mee wanneer plantkundigen het landgoed bezoeken en de ontwikkelingen in de Nederlandse kwekerswereld en tuin- en landschaps¨architectuur bespreken. Naarmate Frank ouder wordt begint hij Frank Meyer – de echte avonturier – als zijn grote voorbeeld te zien. Als jongeman besluit hij ook zelf de wereld in te reizen om nieuwe planten in al hun verschijningsvormen te zoeken en te verzamelen. Zo raakt het leven van de jonge – hier fictieve – Frank steeds meer verweven met dat van de historisch echte Frank. De lezer ervaart voorbije werelden van de wildernis en van Nederland rond 1930 maar ook het optimisme dat een nieuwe jeugd meebrengt.

Tine Cool (1887-1944) was tuinarchitect en schrijfster. Ze publiceerde dit boek tijdens de oorlog in 1942. Deze heruitgave is historisch bijgewerkt.

Eerder ontving Tine in 1928 de 1000 gulden prijs nu 9000 euro voor het beste boek voor meisjes, met de jury van Anna van Gogh-Kaulbach, Top Naeff en J.P. Zoomers-Vermeer.

De foto’s op de omslag geven Frans N. Meijer (groot, 1909), en van links naar rechts: linksonder verkleind de oorspronkelijke omslag gemaakt door Paul Meinecke uit 1942, rechtsonder Meijer (rechts) en David Fairchild op het US Department of Agriculture (USDA) te Washington, en rechtsboven kleinblauwig Meijer (rechts) en zijn compaan J. de Leuw (1915, China).

Back to Tine's main page