6 december 2004
 

Geachte heer,

Enige tijd geleden ontving ik uw manuscript Zonder Professoren ter beoordeling aangeboden. [sic] Na lezing van een deel ervan moet ik u helaas melden dat ik het werk niet geschikt acht voor publicatie bij onze uitgeverij. Ik zal trachten in het kort daarvoor mijn motivering te geven.

Allereerst de pluspunten. Het idee voor het werk vond ik goed en creatief. De stijl is onderhoudend en verraadt oefening. Verder is het manuscript geschreven met humor.

Helaas vond ik die pluspunten niet zwaar genoeg wegen om de bezwaren te compenseren. Zoals daar zijn:

Het spijt me dat ik u niet beter kan berichten. Hopelijk hebt u elders meer succes.

Met vriendelijke groet,

Anoniem Gemaakt
Redacteur Uitgeverij Ook Anoniem Gemaakt.Antwoord van de auteur, 14 december 2004

Ik dank deze redacteur voor deze aardige terugmelding van positieve en negatieve aspecten. Ten aanzien van deze laatste:

Ik geef toe, wanneer men de unieke gelegenheid treft dat iemand een boek van je wil lezen dan zou dat boek toch ook wel zo geschreven mogen zijn dat het uitnodigt tot uitlezen. Bijv. is het onjuist dat men leerlingen op de middelbare school verplicht tot lezen. Aldus zou ik me mogen aantrekken dat deze redacteur zich uiteindelijk niet geïnspireerd toont. Anderzijds, misschien is deze redacteur er eerder mee opgehouden omdat hij bedacht dat er toch geen markt voor zou zijn omdat te weinig mensen Onder Professoren kennen. In dubio wacht ik daarom maar op wat meer reacties.

Willem Freselijk Haarmens